Laiks dzert bērzu sulas! Padomi lietošanai un receptes uzglabāšanai

Godaģimene.lv
Godaģimene.lv

Speciālisti iesaka pavasarī dzert bērzu un kļavu sulas. Ieteicamā deva esot 3 litri dienā, dzerot ik pēc stundas 1 glāzi sulas vai ik pēc divām stundām — 2 glāzes. Tas palīdzot skalot asinsvadus, tīrot asinis, nieres un uzlabojot vielmaiņu. Vēl varot visu vasaru ik pēc stundas izdzert divus malkus bērzu sulas. Kā pagatavot bērzu sulas vasarai? Piedāvājam dažas receptes!

* Bērzu sulu var lietot tik ilgi, līdz tā maina garšu — atskābējas. Par garšvielu bērzu sulai izmanto upeņu zariņu — citrona mizu vēlams pievienot pirms sulu pasniegšanas.

* Bērza sulas ielej iztīrītā un izsautētā koka vai māla traukā. Sulām pieliek rupjmaizes garozas un ļauj ieskābt. Kad sulas ieskābušas, tās izkāš caur drānu un iepilda pudelēs, kur garšas uzlabošanai ieliek žāvētas piparmētru lapiņas vai upenāju kātu gabaliņus, vai arī smalki sagrieztu žāvētu ābolu gabaliņus, žāvētas ķiršu vai upeņu ogas. Pēc tam pudeles aiztaisa, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un noglabā pagrabā. Lauku vajadzībām sulas lielākos vairumos var ieskābēt mucās vai koka baļļās. Katrai sulu pudelei var pielikt l – 2 tējkarotes cukura vai medus.

* Uz pusotra litra pudeli pievieno 1 ēdamkaroti cukura, vienu citrona šķēlīti un vienu krustnagliņu. Aiztaisa pudeli ciet, patur dienu virtuvē, siltumā, un tad nes uz pagrabu vēsumā.

RECEPTES:
Dzirkstošā bērzu sula
Sastāvdaļas:
svaiga bērzu sula
cukurs
rozīnes
citronskābe


Pagatavošana:
I variants
Svaigu bērzu sulu pilda vīna vai šampanieša pudelēs. Katrā pudelē liek 10 - 15 g cukura, 4 - 5 rozīnes, nedaudz citronskābes, pielej bērzu sulu līdz pudeles sašaurinājumam, aizkorķē, korķi pārsien ar auklu, pudeles patur siltā vietā (5 - 10 grādos) un uzglabā guļus. Pēc 15 - 20 dienām sula ir norūgusi, dzirkstoša, ar patīkamu garšu.

II variants
Svaigu bērzu sulu lej stikla vai emaljētā traukā, pieliek rudzu maizes garoziņas, upeņu jaunos dzinumus vai piparmētras zaļumus un 18 - 20 grādu temperatūrā raudzē 3 - 4 dienas. Pēc tam pilda pudelēs. Katrā pudelē liek cukuru, nedaudz citronskābes, aizkorķē, nosien, aizlako un vēsā vietā raudzē 4 -5 nedēļas.

Vienkāršā bērzu sula
Sastāvdaļas:
svaiga bērzu sula
cukurs
rozīnes
citrons


Pagatavošana:
I variants
Svaigu bērzu sulu lej traukā, pievieno cukuru, rozīnes, citronu (uz 1l sulas 12 - 15 g cukura, 4 g rozīņu, 1/10 citrona), aizvāko, patur istabas temperatūrā 3- 5 dienas. Pēc tam novieto vēsā telpā. Lietojama pēc 15 - 20 dienām.

II variants
Svaigu bērza sulu lej stikla burkā (3l) vai balonā (10,15, 25l ar klūdziņu vai sakņu pinumu ietvaru), pieliek dažas rudzu maizes garozas, citrona miziņu izvilkumu (uz 1l sulas 1 tējkaroti izvilkuma), aizvāko un novieto vēsā vietā(5 - 10 grādos). Pēc 4 - 6 nedēļām sula būs ar patīkamu ieskābu garšu. Ja vēlas, saldina ar cukuru vai medu un dzer vasaras karstajās dienās kā atspirdzinošu dzērienu.
Citrona miziņu izvilkums: citrona miziņu dzelteno kārtiņu pārlej ar spirtu vai degvīnu un patur, līdz spirts vai degvīns iekrāsojas un ir ar īpatnējo citrona garšu un smaržu. Tāpat gatavo izvilkumu no apelsīnu miziņām.

Bērzu sulas ar augļu gabaliņiem
Sastāvdaļas:
ieskābusi bērzu sula
salds ābols
bumbieris
melone
cukurs


Pagatavošana:
Ieskābušu bērzu sulu nedaudz saldina ar cukuru, tad pievieno smalki sagrieztu ābolu, bumbieri un meloni. Pasniedz ar ledus gabaliņiem.

Bērzu un kļavu sulas tievēšanai
Bērzu un kļavu sulas būs lielisks līdzeklis tiem, kas vēlas novājēt. Sāc ar to, ka pirms katras ēdienreizes izdzer glāzi sulas. Sulas nesatur nekādas uzturvielas. Tajās ir tikai ogļhidrāti (cukurs 5-20 gramu litrā bērzu sulu, kļavu sulās vairāk). Cukura līmenis sulās mainās, vismazāk tas ir sulu tecēšanas beigās.
Ja dienā dzeram tikai bērzu sulu, tādejādi ievērojot atslodzes dienu, tad nedaudz pabarojam arī smadzenes un spēcinām sirdi. Dzerot bērzu sulu, atšķirībā no atslodzes dienas, kad dzer tikai ūdeni, nav raksturīgā vājuma, spēku izsīkuma.
Bērzu sulu var izmantot ūdens vietā, tajā var vārīt tēju, zupu, arī mērci. Ēdiena garša uzlabojas. Termiski apstrādātas tās gan zaudē savu bioloģisko aktivitāti, taču mikroelementi saglabājas.
Bērzu sula pieder pie tām sulām, kuras neizraisa alerģiskas reakcijas, tāpēc to var lietot gan mazi bērni, gan veci, slimi cilvēki.

Sulas skaistumkopšanai
* Ar bērzu sulām var skalot matus. Tā palīdzot atbrīvoties no blaugznām, mati ātrāk aug un ir kuplāki. Novērojumi liecina, ka mati nudien ir veselīgāki, jo laikā, kad mati tiek skaloti ar bērzu sulām, tad šampūnu var nelietot. Skalojot matus, vēlams sulas iemasēt matos un galvas ādā.
* Sulā var mazgāt seju, jo tajās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, pasargā ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes.
* Ja bērzu sulas ir daudz, var mazgāt arī visu ķermeni, pie reizes palutinot sevi ar pašmasāžu, turklāt vēsās bērzu sulas patīkami uzmundrinās un atmodinās ādu!
* Lielisks veids, kā saglabāt bērzu sulas skaistumam, ir tās sasaldēt. Salej sulas ledus maisiņos, un tad ar ledus kubiciņiem tīri sejas ādu – īpaši atsvaidzinoši un veselīgi!

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies