Receptes garšīgai ābolu izmantošanai virtuvē

Godaģimene.lv
Godaģimene.lv

Lielākoties ābolus uzskata par garšīgu un veselīgu pārtikas produktu, taču tiem piemīt arī ārstnieciskas īpašības. Ābolus vislabāk grauzt svaigus ar visu mizu (mizā ir daudz šķiedrvielu). Bet ja apnikuši svaigi, pagatavo ko gardu!

Āboli drumstalās ar saldējumu
Šīs kūkas labākā daļa ir tā, ka visa kūka sastāv no virsiņas - garšīgākās plātsmaizes daļas. Ābolu drumstalmaize ir pagatavojama ļoti ātri, virenkārši. Karsta lieliski papildināma ar saldējumu vai putukrējumu, bet auksta apēdama kā desers pie kafijas vai tējas.
Sastāvdaļas:
8-10 āboli
1 paciņa jeb 200 g sviesta
1 glāze cukura
milti pēc nepieciešamības
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220ºC. Ābolus nomazgā, nomizo, sadala četrās daļās, izņem serdes un sagriež plānās šķēlītēs.
Gatavo drumstalas. Palielā bļodā liek mīkstu sviestu, bet ne kausētu, pieber cukuru un miltus.
Mīklu ātri saberž, lai veidojas irdenas drupačas, bet nevajadzētu atstāt pārāk lielus mīklas pikučus.
Apaļo 26 cm diametra tortes veidni ietauko ar eļļu un iekaisa nedaudz miltus. Ābolus ieber veidnē tik daudz, lai tā būtu gandrīz pilna. Sagatavotās drumstalas pārber viscaur pāri āboliem un liek cepeškrāsnī cepties 30-40 minūtes. Kūka ir gatava, kad drumstalas zeltaini brūnas un āboli čurkstoši.
Kūku var ēst gan karstu, gan aukstu. Klāt labi garšo vaniļas saldējums vai putukrējums.

Ar biezpienu pildīti, krāsnī cepti āboli
Sastāvdaļas:
10 saldskābi vai skābi āboli
500g biezpiena (var ņemt tādu, kam mazāks tauku procents)
50g sviesta
4 olu dzeltenumi
4ēd.k. rīvmaizes
200g rozīņu vai citu žāvētu augļu
100g cukura
Pagatavošana:
Samaltam biezpienam pievieno sviestu, ar cukuru sarīvētus olu dzeltenumus, rīvmaizi un rozīnes.
Āboliem izdobj serdi, piepilda tos ar biezpiena masu, cepj cepeškrāsnī - līdz sāk smaržot

Ābolu - ķirbju ievārījums ar ingveru
Sastāvdaļas:
Āboli
Ķirbis
Cukurs
Ingvera sakne
Citrons
Pagatavošana:
Ņemam vienu daļu ķirbi,divas daļas ābolus. Ķirbi nomizojam, izgriežam sēklas, sagriežam mazos gabaliņos un liekam vārīties ļoti nelielā ūdens daudzumā. Pa to laiku nomazgājam ābolus, izgriežam serdes un sagriežam nelielos gabaliņos (mizu nav jāņem nost, jo pēc tam mēs šo visu izlaidīsim caur sietiņu.)

Sagrieztos ābolus pievienojam pie ķirbjiem, kas jau vārās. Visu sautējam zem vāka uz mazas uguns.
Uz rīves sarīvējam svaigu ingvera sakni, mums nepieciešams uz 1 l ievārījuma 1cm gara ingvera saknes. Liekam klāt katlā. No viena citrona norīvējam miziņu un izspiežam 4 ēd.k citrona sulu. Aptuveni vidēja lieluma citrons būs vajadzīgs. Ķirbis, kam pievienoti āboli, ingvera sakne, citrona miziņa un sula vārās uz mazas uguns, ja nepieciešams, pievienojam nedaudz ūdeni, lai nedeg klāt. Kad viss jau sāk šķīst ārā, izlaižam caur sietiņu, lai atbrīvotos no ābolu mizas un lai ievārījums būtu viendabīgs.
Kad ar to esam tikuši galā, liekam atkal katliņā uzvāram, pievienojam ap 9 ēd.k cukura, bet būtībā pēc jūsu garšas, man vienkārši nepatīk salds ievārījums.

Ābolu ķīselis
Sastāvdaļas:
Kanēlis
Kartupeļu milti3 karotes
Skābi āboli1 kg
Citrona miziņa
Cukurs
Pagatavošana:
Ābolus nomazgā, izgriež bojātās vietas, un serdes, sagriež nemizotus mazos gabaliņos un liek vārīties 2 litros auksta ūdens, pieliekot mazliet kanēli un citrona dzelteno miziņu. Vāra uz lēnas uguns, kamēr āboli izšķīst. Tad izberž ābolu masu caur caurduri, vai paretu sietiņu, salej atpakaļ kastrolī, pieliek cukuru pēc salduma un savāra. Pēc tam atšķaida karotes trīs kartupeļu miltu glāzē auksta ūdens un lej tos pašķidrā veidā pamazām,bet ātri maisot ķīselim kastrolī klāt, vēl reizi uzvāra un ņem tad žigli no uguns nost, lej lēzenās ķīseļu bļodās un pārkaisa ar smalko cukuru. Galdā pasniedz ar saldu krējumu vai svaigu pienu.

FOTO: Shutterstock.com

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies