Gardumi svētku galdam

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Ziemassvētku galvenais našķis noteikti ir piparkūkas. Visgardākās tās ir pašu ceptas. Taču Ziemassvētkiem noteikti piestāv arī citi gardumi.  

Rosīšanās virtuvē var būt lieliska ģimenes aktivitāte. Gatavojot našķus variet runāties un kopā smieties. Kopā gatavojot, bērni mācās ne vien jaunas našķu receptes, bet arī attīsta savu iztēli, radošumu un motoriku.  

Esam sagatavojuši 5 svētku našķu receptes, kuras pagatavot kopā ar bērniem.  

  1. Augļu pikas 

Nepieciešams: sauja rozīņu, sauja žāvētu plūmju, sauju dateļu, sauju žāvētu dzērveņu, 2 ēd.k. grauzdētu zemesriekstu, 2 ēd.k. apgrauzdētu auzu pārslu, 2 ēd.k. šķidru medu un 2 ēd.k. kokosriekstu skaidiņu. 

Pagatavošana: 

Rozīnes, plūmes, dateles un dzērvenes sasmalcina ar blenderi. Masai pievieno zemesriekstus, kokosa skaidiņas un apgrauzdētās auzu pārslas un medu. Visu samaisa. No biezās masas veido mazas bubiņas, apviļājot kokosa skaidiņās, grauzdētajos riestos vai auzu pārslās. Ievieto ledusskapī uz 30 minūtēm.  

  1. Mēnestiņi 

Nepieciešams: 250 g miltu (pēc izvēles), 200 g sviesta, 150 g pūdercukura, 200g sasmalcinātu riekstu (labāk lazdu), 4 ēd.k. vaniļas cukura, šķipsniņu cepamā pulvera, 2 ēd.k. skābā krējuma, 100 g šokolāde (glazūrai).  

Pagatavošana: 

Miltiem pievieno sviestu, skābo krējumu, vaniļas cukuru, riektus un pūdercukuru. Mīklu samīca un ļauj atpūsties 40 min. ledusskapī. Pēc tam veido plānus cepumu mēnestiņus uz cepampannas, kas pārklāta ar cepampapīru. Cep aptuveni 10 minūtes +180 °C. Tikmēr izkausē šokolādi. Gatavos mēnestiņus  iemērc šokolādē un pārkaisa ar pūdercukuru.  

  1. Ziemassvētku cepumi 

Nepieciešams: 200g sviesta, 300g miltu, 100g cukura, 1 ola, paciņa vaniļas cukura, šķipsniņa sāls.  

Pagatavošana:  

Miltus, cukuru, vaniļas cukuru un sāli samaisa kopā un ber uz cietas pamatnes (var uz virtuves dēlīša vai paplātes). Sausajai masai pievieno aukstu sviestu, visu kopā izmīca un pievieno olu. Mīklas pikuci ievietojiet ledusskapī uz 40 minūtēm. Kad mīkla ir atpūtusies, izrullējiet to un veidojiet cepumus ar piparkūku formiņu palīdzību. Izveidotos cepumus cep 10 minūtes +200 °C.  

  1. Ziemassvētku kēkss 

Nepieciešams: 100g miltu, 80g auzu miltu, 80g novārītu sarīvētu kartupeļu, 70g sviesta, 100g cukura, 1 ola, šķipsniņa kanēļa, šķipsniņa cepamā pulvera, 50g sasmalcinātu riekstu. 

Pagatavošana: 

Traukā samaisa miltus, auzu miltus, sarīvētos kartupeļus, sviestu, cukuru, olu kanēli, cepamo pulveri un riekstus. Maisa kamēr izveidojas viendabīga masa. Masu ielej izvēlētajā cepamformā. Cep līdz masa iegūst zeltainu nokrāsu. Dekorē ar pūdercukuru, riekstiem un augļiem.  

  1. Sniega bumbas 

Nepieciešams: 1 kg biezpiena, 10g želatīna, 4 ēd.k. kondensētā piena, 200g kokosriekstu skaidiņu, 2 ēd.k. cukura,  paciņa vaniļas cukura, rieksti vai ogas pēc izvēles.  

Vispirms uzbriedina želatīnu un izšķīdina siltā ūdenī. Traukā samaisa biezpienu, kondensēto pienu, cukuru, vaniļas cukuru un noslēgumā iemaisa želatīnu. Ar mitrām rokām ņem biezpiena masu, vidū ievieto riekstu vai izvēlēto ogu un veido bumbiņu. Sagatavotās bumbiņas apviļā kokosriekstu skaidiņās, novieto uz paplātes vai šķīvja. Sagatavotās bumbiņas atpūtina ledusskapī apmēram stundu.