Mellenes vietām jau gatavas! 3 lieliskas melleņu receptes

Godaģimene.lv
Godaģimene.lv
Melleņu zupa ar biezpiena klimpām
Sastāvdaļas
1. Sviests piciņa
2. Sāls
3. Milti pēc vajadzības
4. Ola 1 gab
5. Biezpiens 150 gr
6. Cukurs pēc garšas
7. Kartupeļu ciete 1 ēd. akrote
8. Melleņu kompots 1/2 l
9. Cukurs pēc garšas
Katliņā ielej apmēram litru ūdens. Kamēr tas uzvārās, samīca stingru mīklu no biezpiena, miltiem un olas. Verdošā ūdenī ar karoti liek mīklu un vāra apmēram piecas minūtes. Tad pievieno melleņu kompotu ar ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti. Uzkarsē. Noņem katliņu no uguns, uzkaisa nedaudz cukura (lai virsū neveidotos plēve).
Klimpas: Sajauc biezpienu ar sakultu olu, pievieno sāli un cukuru pēc garšas un samīcu. Veido ar ūdenī samitrinātām rokām apaļas klimpiņas un vāra verdošā ūdenī gatavas, līdz tās uzpeld virspusē, tad izkāš klimpas caurdurī. Uzliek piciņu sviesta, lai tās nesaliptu, ja pasniedzu atsevišķi, vai tūlīt liek melleņu zupā un pasniedz.
Melleņu plātsmaize ar auzu pārslām
Sastāvdaļas
1. Kviešu milti apm. 300 g
2. Cukurs 125 g
3. Cepamais pulveris 1 tējk.
4. Margarīns vai sviests 150 g
5. Ola 1 gab
6. Pildījumam:
7. Mellenes 1 l
8. drumstalu maisījumam:
9. Auzu pārslas 50 g
10. Cukurs 85 g
11. Vanilīna cukurs 1 tējk.
12. Margarīns vai sviests 50 g
Miltus sajauc ar cukuru un cepamo pulveri. Pievieno taukvielu piciņas, olu un visu saputo. Var izmantot mikseri. Mīklu liek uz ietaukotas plāts un pārklāj ar mellenēm (plāts izmērs apm. 20 x 30 cm). Auzu pārslas sajauc ar cukuru, vanilīna cukuru un taukvielām. Sagatavoto drumstalu maisījumu pārkaisa ar mellenēm. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apm. 20 minūtes. Plātsmaizi atdzesē. Sagriež gabaliņos. Plātsmaize labi garšo ar putukrējumu, saldējumu vai vaniļas mērci.
Melnā balzama un melleņu želeja
Sastāvdaļas
1. Mellenes 250 g
2. Saldais krejums 200 g
3. Cukurs pēc garšas
4. Melnais balzams 50 g
5. Želatīns 25 g
6. Melisas lapiņas
Ņem melleņu sulu, pieber cukuru un izkausē, pievieno sagatavoto želatīnu, samaisa, beigās pievieno melno balzamu un ieber ogas, samaisa. Pilda traukos un noliek vēsumā, lai sarec. Saputo saldo krējumu ar cukuru, pārlej želejai un rotāju ar melisas lapiņām.
Avots: Avots: Helmas klubiņa pavārgrāmata, R.: Jumava, 2008
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies