Ekonomisks un gards cienasts bērnu ziemas ballītei – padomi un receptes

Autors: Godaģimene.lv, 2018. gada 15. februāris, 17:26:06
Ekonomisks un gards cienasts bērnu ziemas ballītei – padomi un receptes

Bērni ballītes gaida ar lielu prieku un saviļņojumu, taču vecākiem ballīšu plānošana un ēdienkartes sastādīšana var būt liels izaicinājums, it īpaši ziemā. Šis ir periods, kad sezonālo augļu, ogu un dārzeņu klāsts ir salīdzinoši ierobežots. Lai arī tumšajā sezonā svētku galds būtu bērna acīm kārdinošs un vienlaikus izmaksu ziņā ekonomisks, iedvesmojies no Rimi Bērniem garšas eksperta, pavāra Normunda Baranovska ieteikumiem.

Dzērieni – veselīgi, garšīgi un lēti
“Iesaku bērniem piedāvāt mājās gatavotus dzērienus un limonādes – tā būs ne tikai lētāk, bet arī veselīgāk,” atzīst pavārs Normunds Baranovskis.

Šeit dažas idejas:

Recepte: Dzērveņu morss
Dzērvenes 400 g
Cukurs 200 g
Dzeramais ūdens 3 l
Dzērvenes ar cukuru un ūdeni liek lielā katlā un silda, līdz gandrīz sāk vārīties. Samazina temperatūru uz minimumu un ļauj morsam tvaicēties, karsēties vismaz 20 minūtes. Nevāri uz lielas uguns, tad morss kļūs duļķains! Izkāš caur marli vai filtra papīru un pilda pudelēs.

Sezonālās saknes pasniedz bērnu acīm “garšīgā” veidā

Veselības stiprināšanai – ķiploku grauzdiņi!

Padoms – ķiploku grauzdiņi būs veselīgāki, ja tos cepsi, neizmantojot eļļu. Rupjmaizes vai pilngraudu maizes trīsstūrīšus cep cepeškrāsnī vai vēl labāk – tosterī. Tad maizītes viegli ierīvē ar svaigu ķiploku.

Vienmēr pieprasītā pica!
“Picas gatavošana var izvērsties kā aktivitāte, ko visi bērni dara kopā. Atliek tikai sagatavot sastāvdaļas, lai katrs viesis var pagatavot tādu picu, kas pašam garšos vislabāk,” stāsta Normunds Baranovskis un iesaka picas gatavošanai izmantot neitrālu rauga mīklu. Sastāvdaļas atrodamas teju ikvienā mājā – pamatu veido milti, piens, raugs un eļļa (recepti skati zemāk). Picas pildījumam sagatavo sastāvdaļas, piemēram, tomātu pastu (mērci), divu veidu sieru (piemēram, mocarellas un Krievijas), vārītu putna gaļu, vārītas olas, marinējumus, svaigus zaļumus (piemēram, spinātu lapiņas, baziliku un lociņus). Aicini, lai bērni veido savu individuālo picu! Picu cep 200 grādu temperatūrā. Cepot picu, plāti novieto krāsns apakšā.

Recepte picas mīklai:
Svaigais raugs 10 g
Silts ūdens 350 g
Milti (kviešu) 500 g + papildus mīcīšanai
Sāls 1 ēdamk.
Olīveļļa 1 ēdamk.
Sajauc visas sastāvdaļas un mīca, līdz mīkla nelīp pie rokām. Atstāj 30 minūtes raudzēties bļodā zem pārtikas plēves.
Mīklu izmīci vēl vienu reizi un veido picu vai smalkmaizītes. Maizītēm liec 1 ēdamk. cukura un 1/2 tējk. sāls. Eļļu var mainīt pret kausētu sviestu.

Saldās maizītes ar glazūru
“Ja gatavojat rauga mīklu, to var izmantot gan picai, gan saldajām maizītēm. Saldo maizīšu mīklai var pievienot divas ēdamkarotes cukura. Šobrīd modē ir cept smalkmaizītes ar dažāda veida pildījumu un glazēt ar glazūru. To visu izdarīt ir ļoti vienkārši!” izmēģināt aicina Rimi Bērniem garšas eksperts.

Klasisku rauga mīklu izrullē lielā “paklājā”, pārziež ar kausētu sviestu un klāj virsū pildījumu pēc izvēles, piemēram, kanēli un cukuru, rozīnes, riekstus, rabarberus, kas saglabāti saldētavā no vasaras, ievārījumu u.c. Tad mīklu satin rullī, griež gabalos un lielā pannā kārto tā, lai maizītes uzbriestot nedaudz saskaras. Izveidosies tāda kā vienota kūka, no kuras katrs savu gabaliņu varēs ļoti ērti nolauzt! Šo “kūku” glazē ar glazūru pēc izvēles. Vienkārši pagatavojama ir baltā glazūra.

Baltās glazūras recepte:
Pūdercukurs 3 ēdamk.
Kausēts sviests 50 g
Krēmsiers 100 g
Svaiga citrona sula 1 ēdamk.
Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā un smērē pāri kūkām un smalkmaizītēm. Garšos teju visiem!

Citus padomus par bērnu audzināšanu, uzturu, bērnu un ģimenes veselību, kā arī svētkiem var iegūt programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv. Šeit pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās septiņi eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina un skolēns Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformā ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.