Kā ar dabas materiāliem nokrāsot košas Lieldienu olas

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Visvienkāršākais un visbiežāk izmantotais olu krāsošanas veids ir sīpolu mizas. Taču Lieldienu olas var krāsot ar ļoti, ļoti dažādiem dabas materiāliem, iegūstot neticami raibu rezultātu!

Lai labāk turētos krāsa
Pirms vārīt, rūpīgi nomazgā olas vieglā sāls vai etiķa ūdenī – tā čaumalas attaukosi un tajās stingrāk turēsies krāsa. Lai olas neplīstu, paturi tās vismaz stundu istabas temperatūrā, tad liec siltā ūdenī vai krāsvielu šķīdumā un vāri uz nelielas uguns. Lai olu krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka, ūdenim pievieno sāli un aptuveni 1 tējk. etiķa. Ar etiķi nepārspīlē – tas čaumalu padara trauslu. Pēc tam olas skalo aukstā ūdenī, iztin no lupatiņām, ļauj, lai nožūst (neslauki, lai nenobrucinātu krāsu) un spīdumam ietauko ar speķādiņu vai eļļu.

Krāsošana vienā tonī
Lai olas nokrāsotu vienā tonī, krāsojošas izejvielas (mizas, lapas, tējas berzumus, zariņus u. c.) iepriekš krietni savāra, izkāš un tad tajā vāra olas vai arī – olas uzvāra atsevišķi un tad liek karstajā mikslī pieņemties krāsā.

Dažādas receptes
* Visbiežāk lietotā metode — novārīt olas sīpolu mizās. Rezultāts — sarkanbrūnas olas. Ja sīpolu mizu lapiņas pieliksi pie olas un ietīsi drāniņā, iegūsi uz olas raibus rakstus. Izmēģini! Interesantu toni iegūsi, krāsojot olas zilo sīpolu mizās.
* Tumši sarkanu toni var iegūt, olas krāsojot aveņu zaros!
* Zilas olas var iegūt, krāsojot tās sarkanajās bietītēs vai mellenēs (var izmantot gan melleņu ievārījumu vai kompotu, gan saldētas mellenes, taču veikalā pirktais ievārījums diez ko košu rezultātu parasti nesniedz).
* Teju melnas olas sanāk spēcīgā sīpolu mizu un melleņu novārījumā.
* Violetas — aroniju sulā, olai klāt var pietīt veselas aronijas (vasarā ieliec saldētavā aronijas tieši šim nolūkam!). Ja vēlas tumši violetas, novārījumam klāt pievieno sīpolu mizas.
* Zilas, pelēkzilas un lillīgas olas dēj saldētas mellenes vai upenes, vai šo ogu ievārījums: ber katlā, pielej ūdeni, liec olas un vāri aptuveni 10 minūtes, tad ļauj, lai ievelkas vēl vismaz 10 minūtes. Gaiši zilas oliņas sanāk no violetas krāsas ziedu, piemēram, lavandas, novārījuma, kam piejaukta 2 tējk. citronu sulas. Par zilumzālēm kalpo arī sarkanais kāposts (pirms tam sakapā, aplej ar 6 ēdk. etiķa un nakti izturi) un tumšo vīnogu sula.
* Rozā, violetas un lillā olas nokrāso aroniju sula (uzvāri ½ l aroniju sulas, liec tajā tikko vārītas olas un atstāj uz pāris stundām!). Savukārt ½ l sarkano biešu sulas, kas sajaukts un uzvārīts kopā ar 2 ēdk. etiķa, kalpo par ideālu krāsvielu aveņsarkanām olām – atstāj šajā šķidrumā tās uz pāris stundām! Rozā toni dod dzērvenes, avenes, arī sarkanie sīpoli.
* Dzeltenīgi rudas olas var iegūt, pievienojot ūdenim kariju.
* Dzelteno toni olas iegūst, vārot stiprā kumelīšu novārījumā (zaļgandzeltenā tonalitāte panākama, 8 ēdk. tējas pārlejot ar 1 l verdoša ūdens, ļaujot pusstundu ievilkties, tad izkāšot un ieliekot tajā tikko vārītas olas un turot 2 stundas; līdzīgu toni dos jauno struteņu lapas), kliņģerīšu, arī ķimeņu vai seleriju sēklās. Izteikti dzeltenas olas sanāk, tikko vārītas olas vairākas stundas turot kurkumas novārījumā (3 ēdk. uz ½ l ūdens un uzvāra).
* Oranžīgu zeltainumu dod asinszāles lakstu uzlējums.
* Ja olas vāra bērzu lapās, pirts slotās vai siena gružos, tad olas top zaļā krāsā. Zaļas, pelēkzaļas un zilizaļas olas jāpeldina spinātu lapu, piparmētru, bērzu lapu, rudzu zelmeņa novārījumā, taču, ja vēlies, lai zaļums būtu košs, katru oliņu ietin rudzu zelmenī, tad ievīsti drēbītē, nosien un vāri.
* Alkšņa pumpuros vārītas olas kļūst brūnas.
* Interesanti rakstu iegūst, ja zemeņu lapiņas krustām šķērsām pārsien ar diegu un krāso sīpolu mizās, zem diega un lapiņām ola paliek gaiša. Olai klāt var pietīt arī dažādus citus zaļumus vai ēdamlietas — smalkos makaronus, putraimus, rīsus u.c.
* Ornamenti uz olas: ietin olu ar aizkaru audumā vai pielīmē uz olas izgrieztus ornamentus no leikoplasta. Ornamentus uz olas var iegūt, pirms vārīšanas to apzīmējot ar vaska sveci vai krītiņu. Vienādi nokrāsotas olas var dažādi izrotāt, ar asu naža galu vai adatu iekasot uz čaulas dažādus rakstus.
* Svītrainu olu iegūst, ja pirms vārīšanas dažās vietās stingri pārsien ar vairākās kārtās salocītu diegu vai dzijas dzīparu.
Izmēģini olu krāsošanu dažādās tējās!
* Dzeltenas olas var iegūt, krāsojot tās stiprā kumelīšu tējā vai pāris stundas turot kumelīšu novārījumā;
* Sliarkanas olas var iegūt, krāsojot tās sarkanajā tējā (piemēram, Karkade). Ja tējas ūdenī nebūs daudz, olas var izdoties spocīgi pelēkas! Pelēcīgs rezultāts būs arī, ja krāsosi olas zaļajā tējā;
* Tumši brūnas olas sanāks, ja krāsosi tās melnajā tējā vai stiprā pupiņu kafijā;
* Vari darīt arī tā: novāri olas viena veida tējā, bet, pirms krāsot nākamo olu porciju, pievieno esošajam novārījumam vēl kādu krāsvielu. Piemēram, ja vārīji sarkanajā tējā, pievieno novārījumam melleņu ievārījumu. Citiem vārdiem — eksperimentē!
* Raibuma efektam: samitrini olu ūdenī un apviļā dažādās tējās (ūdenī apviļā, lai tēja labāk pielīp), tad olu ietin lupatiņā vai marlē un liek vārīties ūdenī, kam arī pievienota kāda krāsojoša viela.

Der zināt!
• Lai olu čaulām krāsa labāk turētos klāt, ūdenim, kurā olas vāra, pievieno sāli, kafijas biezumus vai etiķi.
• Ja vēlas, lai olas spīd, tās var apziest ar sviestu vai eļļu.
• Krāsošanai vislabāk piemērotas brūnās olas, jo to čaula ir stiprāka.

FOTO: Shutterstock.com