Gailenes ziemas krājumiem

Autors: Godaģimene.lv, 2022. gada 4. augusts, 15:07:41
Gailenes ziemas krājumiem

Pateicoties laikapstākļiem, šogad gaileņu sezona sākusies samērā agri un par sēņu trūkumu mežos nevaram sūdzēties. Taču, kad grozi pilni, tīrīšanas process var aizņemt ilgu laiku. Turklāt arī gaileņu uzglabāšana ziemai nereti var radīt galvassāpes, jo pēc sasaldēšanas ne vienam vien gadījies piedzīvot nepatīkamo pārsteigumu, ka gailenes kļuvušas rūgtas un tās nākas izmest.

20220804150733-85625.jpg

Lai gaileņu tīrīšana un uzglabāšana nesagādātu vilšanos, esam apkopojuši dažus pavisam vienkāršus knifiņus:

Tīrīšanas process:

Lai piņķerīgo gaileņu tīrīšanas darbu padarītu raitāku, Sarmīte Pīka sociālajos tīklos dalījusies ar padomu, kas viņu nekad neesot pievīlis. Slepenais ierocis esot milti!

Gaileņu sasaldēšana:

Gailenēm raksturīgo rūgtumu rada to sastāvā esošais polisaharīds hinomannoze, kam pateicoties sēnes praktiski nekad nav tārpainas, jo vaboles un kāpuri to necieš. Savukārt pati šī viela nepanes karstumu un pie termiskas sēņu apstrādes noārdās. Tādēļ, vārot gailenes pat pāris minūtes vai apcepot pannā, rūgtums pazūd. Tas arī ir iemesls, kādēļ daudzās mājās gailenes ziemai tiek saldētas pēc tam, kad tās jau tikušas termiski apstrādātas. Tā, protams, ir drošāk, ka izvairīsimies no rūgtās garšas, taču, ko darīt, ja ir vēlme sasaldēt svaigas sēnes, lai pēc atlaidināšanas tās būtu gandrīz kā tikko lasītas mežā? Atslēga – sālsūdens!

Svarīgi zināt, ka gailenes tāpat kā gaļas produktus ieteicams atlaidināt pakāpeniski. To vislabāk darīt jau laicīgi – vismaz dienu iepriekš –, pārvietojot saldētās sēnes uz ledusskapi, nevis uzreiz pēc saldētavas atstāt istabas temperatūrā.

Lai ražīga sēņošana!

 

Avoti: Delfi.lv; TvNet.lv