Lai mājās valda piparkūku smarža
Ziemassvētku laikam raksturīga mandarīnu un krustnagliņu smarža, izrotāta eglīte, kas gaida, kad zem tās parādīsies pirmās rūķu atstātās dāvanas, sveču liesmiņas adventes vainagā. Katrai ģimenei ir savas svētku gaidīšanas laika tradīcijas, un viena no tām var būt arī piparkūku cepšana. Kopā ar bērniem pagatavojiet paši savu piparkūku mīklu un cepiet rotaļīgus piparkūku cilvēciņus, dzīvnieciņus, zvaigznes – ļaujiet vaļu savai fantāzijai!
Piedāvājam medus piparkūku, bezglutēna piparkūku un vegānisko piparkūku receptes.
MEDUS PIPARKŪKAS
Lai pagatavotu 1 kg medus piparkūku mīklu, nepieciešams:
- 500 g kviešu miltu
- 300 g medus
- 100 g tumši brūnā cukura
- 100 g skābā krējuma
- 100 g sviesta
- 50 g piparkūku garšvielu
- 15 g malta kanēļa
- 30 g cepamā pulvera (lūdzu, izmantojiet tikai to cepamo pulveri, kas iepriekš uzglabājies cieši noslēgtā traukā vai neatvērtā paciņā, saku to no sirds un no rajona)
- 1 ola
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
- Katliņā liek sviestu, pievieno medu, cukuru un sāli. Visu masu maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis, tad katliņu noņem no plīts, pievieno piparkūku garšvielas un kanēli.
- Katliņa saturu nedaudz atdzesē, tad iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri.
- Masai pievieno pusi no visiem miltiem, kārtīgi samaisa. Tad mīklu no katliņa izkasa uz galda virsmas, apber ar atlikušajiem miltiem un ar rokām mīca, līdz izveidojusies spīdīga un skaista mīkla. Pēcāk to liek maisiņā vai pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī vismaz stundu vai atstāj tur uz nakti.
- Lai pagatavotu mīkstas piparkūkas, mīklu izrullē 0,5 cm biezu. Kraukšķīgajām piparkūkām mīkla jārullē 0,3 mm biezumā,
- Kopā ar visu ģimeni izspiež piparkūkas un cep tās 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes.
Foto: naskoties.com
BEZGLUTĒNA PIPARKŪKU MĪKLA
Mīklas pagatavošanai nepieciešams:
- 400 g cukurbiešu sīrupa
- 150 g sviesta
- 200 g cukura
- 2 olas
- 2 g briežraga sāls
- 600 g “Mix B” miltu
- 1 tējk. ksantāna sveķu
- garšvielu maisījums: 1 tējk. kanēlis, 20 krustnagliņas, 10 graudiņi kardamons, sarīvēts muskatrieksts un 2 tējk. ingvers, 2 tējk. koriandrs, 10 graudiņi pipari
- 1 ola
Pagatavošana:
- Sīrupu uzvāra ar cukuru un sviestu.
- Verdošā masā iekuļ pusi izsijāto miltu, pieber sasmalcinātas garšvielas un kuļ, kamēr mīkla vienāda, atdalās no katla malām.
- Nedaudz atdzisušai mīklai pievieno sakultas olas, briežraga sāli, pārējos miltus un samaisa. Mīklu sastrādā uz mīklas dēļa, kamēr tā gluda un spīdīga. To ieliek ar pārtikas plēvi izklātā formā, lai savelkas.
- Tad mīklu izveltnē plānā plāksnē un ar dažādam veidnītēm iespiež cepumus. Liek uz plātes, pārziež ar sakultu olu un cep.
Foto: fenikssfun.com
VEGĀNU BIO PIPARKŪKU MĪKLA
Sastāvdaļas:
- 125 g Cosmoveda kokosriekstu eļļas
- 520 g I Love Eco medus
- 80 g Rapunzel melases
- 500 g Hercogs bio miltu + vēl līdz 200 g pēc vajadzības
- 7 pilieni Florame apelsīnu ēteriskās eļļas
- 7 pilieni Florame citronu ēteriskās eļļas
- 2 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
- 1 tējk. sodas
- 250 ml ūdens
Pagatavošana:
- Katliņā izkausē medu ar melasi un kokosriekstu eļļu.
- Kad masa ir karsta, bet vēl nevārās, noņem no uguns, pieber piparkūku garšvielas, ūdeni, miltus, sodu. Samaisa. Mīkla, iespējams, būs šķidra. Tas nekas. Apsedz (vāks, plēve vai kā citādi).
- Mīklu liek ledusskapī līdz nākamajai dienai. Tad skatās, kāda izveidojusies mīklas konsistence, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus, līdz izveidojas mīcāma un veltnējama, tomēr salīdzinoši ļoti mīksta mīkla.
- Mīklu veltnē iespējami plānāku.
- Cep piparkūkas 170-180°C 10 - 15 min.
Foto: fenikssfun.com
Labu apetīti!