Sezonas gardais auglis – ābols

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Uztura speciālisti uzsver, ka ikvienam būtu jālieto uzturā viņa platuma grādiem raksturīgie augļi, un mums tie nenoliedzami ir āboli. Ābols ir ne vien sulīgs, bet arī ļoti vērtīgs auglis – tas satur vitamīnus un minerālvielas, antioksidantus un balastvielas.

Ābolus, protams, var ēst termiski neapstrādātus un nemizotus. Lieliski, ja tos var noplūkt svaigus, no koka. Taču tikpat gardi āboli ir arī dažādos veidos pagatavoti.

Kaltēti āboli

Augļos ir vismaz 90% ūdens. Žāvēšanas procesā lielākais daudzums ūdens iztvaiko, tāpēc procentuāli palielinās to enerģētiskā vērtība, augļu cukuru, minerālvielu un balastvielu daudzums. Kaltēti ābolu čipsi būs veselīga uzkoda garajos rudens vakaros.

Āboli salātos

Ābols itin labi iederas dažādos svaigajos lapu salātos.

Āboli mērcēs

Ābolus izmanto kā sastāvdaļu gan saldajām mērcēm, ko pievienot, piemēram, pankūkām vai vafelēm, gan mērcēm, ko lietot kopā ar gaļas ēdieniem. Ābols ir tik universāls, ka tā garšu var pielāgot neskaitāmiem citiem ēdieniem.

Cepts ābols

Ābolu plātsmaizes, pīrāgi un kūkas ir ārkārtīgi populāri rudens sezonā. Un veidu, kā tos pagatavot ir neskaitāmi daudz. Ābolu var cept arī vienu pašu vai papildināt to ar citām sastāvdaļām. Iesakām izmēģināt cepto ābolu gardumu – viegli pagatavojamo ābolu kramblu.

 

ĀBOLU KRAMBLS

20201030144042-60443.jpg

Sastāvdaļas:

  • 2 palieli cieti āboli
  • 4 ēd.k. brūnā cukura
  • 2 ½ ēd.k. sviesta
  • ¾ ēd.k. kanēļa
  • 2 ēd.k. auzu pārslu
  • 1 tēj.k. miltu
  • ¼ tējk jūras sāls
  • vaniļas saldējums

Pagatavošana:

Kārtīgi samaisiet 2 ēdamkarotes cukura ar kanēli un sviestu.

Sagatavojiet ābolus – nomizojiet un iztīriet serdi.

20201030144106-80645.jpg

Pārgrieziet ābolus uz pusēm un veiciet tajos iegriezumus.

Ābolus kārtojiet cepešpannā un ieziediet ar cukura un sviesta masu, kuru sagatavojāt pirms tam.

20201030144123-99742.jpg

Pārklājiet ar foliju un cepiet 20 minūtes, tad foliju noņemiet un pacepiet vēl 10 minūtes.

Atsevišķā traukā samaisiet atlikušās sastāvdaļas.

20201030144138-43739.jpg

Iegūto masu pildiet ābolu ”kabatiņās”.

20201030144154-30224.jpg

Cepiet 10 minūtes. Pasniedziet kopā ar saldējumu.

 

LABU APETĪTI!

 

Foto: dieviete.lv