Zemesriekstu sviesta diena: recepte pagatavošanai mājās

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Tematisko dienu kalendārs liecina, ka 24. janvārī tiek atzīmēta Zemesriekstu sviesta diena, tāpēc, cildinot šo gardumu, aicinām brīvā brīdī mājās pagatavot pašiem savu zemesriekstu sviestu.

Vērtīgās īpašības

Zemesriekstu sviests ir veģetārs olbaltumvielu avots, kas organismam nodrošina ļoti svarīgus vitamīnus, minerālvielas (fosforu, magniju, E vitamīnu u. c.), folskābi un palīdz sirds slimību profilaksē.

Riekstu un zemesriekstu sviesta lietošana uzturā palīdz arī samazināt ZBL jeb tā sauktā sliktā holesterīna līmeni un kopējo holesterīnu, tādējādi uzlabojot asinsvadu sieniņu darbību.

Pēc ASV uztura speciālista Dr. Valtera S. Vileta domām, zemesriekstu sviestā ir laba piesātināto un nepiesātināto taukskābju proporcija (aptuveni viena piektdaļa piesātināto un četras piektdaļas nepiesātināto taukskābju), tas satur pietiekami daudz vitamīnu, minerālvielu un citu uzturvielu.

Papildus tam zemesriekstu sviests ir būtisks antioksidantu avots, un, lai gan trekns, lietots mērenā daudzumā, tas palīdzot veselīga svara uzturēšanā.

Visu ar mēru

Papildu visām labajām īpašībām zemesriekstu sviests satur daudz tauku, sevišķi piesātinātās taukskābes, tāpēc ar tā ēšanu nevajadzētu aizrauties. Dienā ieteicams apēst vienu karoti zemesriekstu sviesta.

Pērkot zemesriekstu sviestu, gan uzmanīgi jāizlasa informācija uz iepakojuma. Lielākajai daļai lielveikalos pieejamo produktu pievienots pārāk daudz cukura, sāls, citu piedevu un neveselīgu taukvielu, tāpēc labāk tomēr to gatavot pašiem.

20220121065451-54884.jpg

ZEMESRIEKSTU SVIESTA RECEPTE

Sastāvdaļas

  • 350 g zemesriekstu
  • 150 g mandeles
  • 0.5 tējk. sāls

Pēc nepieciešamības

  • 1 tējk. medus
  • 1 tējk. eļļas

Pagatavošana

  • Apgrauzdē riekstus.
    • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C (konvekcijas krāsnī - 160°C).
    • Pannā ieklāj cepamo papīru, vienā kārtā izklāj zemesriekstus un mandeles (var izmantot tikai zemesriekstus, bet mandeles piešķirs papildus garšas nianses un krāsu).
    • Grauzdē 15-17min, līdz tie zeltaini brūni.
    • Pilnībā atdzesē.
    • Atdzesētus riekstus ber smalcinātājā vai blenderī. Ātrākajā režīmā maļ 3-8 minūtes, līdz rieksti sāk izdalīt eļļas un no drupatām pārvēršas krēmīgā masā.
    • Turpinot malt, pievieno sāli.
    • Zemesrieksti paši ir nedaudz saldi, bet, ja gribas saldāku, pievieno medu vai kļavu sīrupu. Pievienojot šķidru saldinātāju, masa nedaudz sabiezēs, bet turpinot malt, tā atkal kļūs krēmīga.
    • Ja masa nekļūst gana krēmīga, pievieno nedaudz eļļas.
    • Pirms lietošanas ļauj sviestam atdzist un vislabāk dienu nostāvēties ledusskapī.

 

Lai organismā labāk uzsūktos zemesriekstu sviestā esošie proteīni, ieteicams to ēst ar pilngraudu maizi. Zemesriekstu sviestu izmanto vēl daudz kur. Piemēram, sablendē humusu, tahīni vietā liekot zemesriekstu sviestu. Pievieno auzu pārslām, gatavojot musli. Pievieno putrām brokastīs, kokteiļiem vai arī salātu mērcēm. Ideāli piemērots krēmzupām vai gaļas ēdieniem ar kokosriekstu pienu. Garšīgi ar pankūkām, lieliski noderēs, gatavojot konfektes, cepumus un kūkas.