Žilbinoši krāšņas Lieldienu olas iespējams iegūt arī no dabīgiem materiāliem

Autors: Godaģimene.lv, 2022. gada 12. aprīlis, 10:54:59
Žilbinoši krāšņas Lieldienu olas iespējams iegūt arī no dabīgiem materiāliem

Mūsdienās olu krāsošana un olu kaujas ir viena no svarīgākajām Lieldienu tradīcijām teju ikkatrā ģimenē. Vienkāršākais un izplatītākais olu krāsošanas veids ir sīpolu mizu izmantošana. Taču Lieldienu olas var krāsot ar dažādiem dabas materiāliem, iegūstot neticami krāšņus un skaistus rezultātus! 

20220412105356-27245.jpg

Lai olas iekrāsotos zili violetos toņos, var izmantot sarkanos sīpolus, sarkano kāpostu vai melleņu un upeņu ievārījumu. Jāpiebilst gan, ka veikalos nopērkamie ievārījumi parasti nesniedz tik košu rezultātu, tāpēc tad labāk izvēlēties saldētas ogas.

Lai šādi krāsotas olas būtu izteiksmīgākas un košākas, ūdenim ieteicams pievienot etiķi (uz vienu glāzi aptuveni sešas ēdamkarotes). Savukārt, pašu ūdeni ar izvēlēto materiālu, piemēram, kāpostu, ieteicams vismaz pāris stundas iepriekš paturēt, lai krāsa ievilktos. Pēcāk olas vāra kā parasti.

Gaiši zilgano toņu iegūšanai var izmatot arī svaigu vai kaltētu lavandu ziedu novārījumu, kam pievienotas pāris tējkarotes citronu sulas. Šajā gadījumā gan labāk izvēlēties baltās olas, lai rezultāts būtu izteiksmīgāks.

Lai olas iekrāsotos rozā toņos, var izmantot bietes, avenes, sarkano vīnogu sulu, aronijas vai karkade tēju. Arī šajā gadījumā košāku toņu iegūšanai ieteicams iepriekš sagatavot novārījumu, ko atstāj pāris stundas ievilkties.

Dzeltenīgos toņus olām piešķirs garšvielas – kurkuma, safrāns un karijs vai dažādas zālīšu tējas – stiprs kumelīšu novārījums vai liepziedu un pelašķu tējas. Taču lieliska alternatīva ir arī pūpolu zari ar mizu, seleriju vai ķimeņu sēklas. Savukārt, oranžo toni olām piešķirs novārījumi no burkāniem, čili pulvera un paprikas.

Zaļu krāsu iespējams iegūt, vārīšanai un novārījumam izmantojot spinātus, bērzu lapas, piparmētras vai jaunos rudzu dzinumus. Ja izvēlaties krāsošanai izmantot spinātus, jāņem vērā, ka etiķis samazina spinātu zaļo krāsu, tāpēc ūdenim etiķi nevajadzētu pievienot.

Daži vērtīgi padomi olu krāsošanā:

Par tradīcijas –  krāsot Lieldienās olas – rašanos pastāv dažādas versijas. Viena no tām saistāma ar Lielo gavēni, kura laikā olas uzturā netika lietotas. Taču, tā kā vistas šajā laikā turpināja dēt, lai olas nepaliktu vecas, tās tika novārītas. Savukārt, lai šīs olas pēcāk atšķirtu no nevārītajām, ūdenim tika pievienoti dažādi augi, tādējādi tās iekrāsojot.

 

Avoti: dabasmuzejs.gov.lv; santa.lv; fenikssfun.com