Ķirbis der ne tikai Helovīnam: gardas ķirbja ēdienu receptes

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Tagad ir labākais ķirbju ēšanas laiks: tie ir gan gatavi, gan arī savus spokošanās darbus paveikuši. Tāpēc piedāvājam tiešām gardas ķirbju ēdienu receptes. 

 

Krāsni cepts ķirbis ar bekonu un Feta sieru

  • Ķirbi nomizo un sagriež 1-1,5cm biezās šķēlēs
  • Pannā ieklāj cepamo papīru
  • Ieziež ar eļļu, izber 2-3 šķēlītēs sagrieztas ķiploka daivas, timiāna kātiņus
  • Izkārto ķirbja šķēles, ar otiņu uzziež olīveļļu
  • Pārber sev tīkamas garšvielas – muskatrieksts, karijs, sāls, pipari
  • Cep ~15min cepeškrāsnī 180 grādos

Kad ķirbis gandrīz gatavs, pāri izkārto kūpināta bekona šķēles un vēl uz 5-7min liek cepeškrāsnī (uz grila režīmu), lai apcepās.  Kārto lielā traukā, pārber ar drupinātu Fetas sieru. Ļoti labi iederēsies arī sauja rukolas.

 

Ķirbja krēmzupa

  • Kartupeļi - 10 vidēji lieli
  • Burkāni - 3 vidēji lieli
  • Ķirbis - aptuveni 500g
  • Sīpols - 1
  • Ķiploku daiviņas - 4
  • Bekons
  • Lociņi, sāls, pipari, karijs

 Pagatavošana:

  • Sagriež mazos gabaliņos ķiplokus un sīpolu, kārtīgi apcep.
  • Nomizo un sagriež gabaliņos ķirbi, burkānus un kartupeļus.
  • Visus dārzeņus liek katlā, uzber garšvielas un uzlej ūdeni tā, lai tas neapsedz dārzeņus, un vāra, kamēr dārzeņi ir mīksti. Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas.
  • Mīkstos dārzeņus sablenderē līdz viendabīgai konsistencei.
  • Apcep bekonu un sagriež lociņus, ko uzber zupai pasniegšanas brīdī.

 

Ķirbju sacepums

  • 500 g ķirbja
  • 100 g mannas vai rīsu
  • 100 g cukura
  • 3 olas
  • 3 ēdamkarotes sviesta
  • kanēlis, ķirbju sēklas vai rieksti, citrona miziņa

 Pagatavošana:

  • Nomizotu un attīrītu ķirbi sarīvē smalkās skaidās.
  • Atdala olu dzeltenumus no baltumiem.
  • Sviestu sajauc ar olu dzeltenumiem un cukuru, pievieno sarīvētu citrona miziņu, kanēli, sakapātas ķirbju sēklas vai riekstus
  • Pievieno sarīvētos ķirbjus, mannā vai uzbriedinātus rīsus un iecilā stingri saputotus olu baltumus (+ mazliet sāls).
  • Masu liek ietaukotā traukā, noklāj ar sviestu un cep cepeškrāsnī līdz gatavs.