Ķirbis der ne tikai Helovīnam: gardas ķirbja ēdienu receptes
Tagad ir labākais ķirbju ēšanas laiks: tie ir gan gatavi, gan arī savus spokošanās darbus paveikuši. Tāpēc piedāvājam tiešām gardas ķirbju ēdienu receptes.
Krāsni cepts ķirbis ar bekonu un Feta sieru
- Ķirbi nomizo un sagriež 1-1,5cm biezās šķēlēs
- Pannā ieklāj cepamo papīru
- Ieziež ar eļļu, izber 2-3 šķēlītēs sagrieztas ķiploka daivas, timiāna kātiņus
- Izkārto ķirbja šķēles, ar otiņu uzziež olīveļļu
- Pārber sev tīkamas garšvielas – muskatrieksts, karijs, sāls, pipari
- Cep ~15min cepeškrāsnī 180 grādos
Kad ķirbis gandrīz gatavs, pāri izkārto kūpināta bekona šķēles un vēl uz 5-7min liek cepeškrāsnī (uz grila režīmu), lai apcepās. Kārto lielā traukā, pārber ar drupinātu Fetas sieru. Ļoti labi iederēsies arī sauja rukolas.
Ķirbja krēmzupa
- Kartupeļi - 10 vidēji lieli
- Burkāni - 3 vidēji lieli
- Ķirbis - aptuveni 500g
- Sīpols - 1
- Ķiploku daiviņas - 4
- Bekons
- Lociņi, sāls, pipari, karijs
Pagatavošana:
- Sagriež mazos gabaliņos ķiplokus un sīpolu, kārtīgi apcep.
- Nomizo un sagriež gabaliņos ķirbi, burkānus un kartupeļus.
- Visus dārzeņus liek katlā, uzber garšvielas un uzlej ūdeni tā, lai tas neapsedz dārzeņus, un vāra, kamēr dārzeņi ir mīksti. Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas.
- Mīkstos dārzeņus sablenderē līdz viendabīgai konsistencei.
- Apcep bekonu un sagriež lociņus, ko uzber zupai pasniegšanas brīdī.
Ķirbju sacepums
- 500 g ķirbja
- 100 g mannas vai rīsu
- 100 g cukura
- 3 olas
- 3 ēdamkarotes sviesta
- kanēlis, ķirbju sēklas vai rieksti, citrona miziņa
Pagatavošana:
- Nomizotu un attīrītu ķirbi sarīvē smalkās skaidās.
- Atdala olu dzeltenumus no baltumiem.
- Sviestu sajauc ar olu dzeltenumiem un cukuru, pievieno sarīvētu citrona miziņu, kanēli, sakapātas ķirbju sēklas vai riekstus
- Pievieno sarīvētos ķirbjus, mannā vai uzbriedinātus rīsus un iecilā stingri saputotus olu baltumus (+ mazliet sāls).
- Masu liek ietaukotā traukā, noklāj ar sviestu un cep cepeškrāsnī līdz gatavs.