Mandeļu gardums - marcipāns

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Marcipāns ir gardums, ko bieži izmanto ne tikai kā uzkodu, bet arī dažādu kulinārijas izstrādājumu gatavošanā. 12. janvārī tiek atzīmēta nacionālā marcipāna diena, un labākais veids, kā to nosvinēt, ir pagatavot mājās pašiem savus marcipāna gardumus. Ļaujiet bērniem radoši izpausties, no marcipāna masas (varat gatavot to paši vai izmantoto jau gatavu) pagatavojot savu mīļāko dzīvnieku, pasaku tēlu vai supervaroni.

MARCIPĀNA MASA

20220111095440-13014.jpg

Sastāvdaļas (aptuveni 350 gramiem marcipāna masas):

  • 120 g mandeles
  • 100 g pūdercukurs
  • 100 g cukurs
  • 60 ml ūdens

Pagatavošana:

  • Mandeles aplej ar verdošu ūdeni un kad tas atdzisis, notīra mandeļu mizu.
  • Mandeles apžāvē cepeškrāsnī 100 grādos 10-15 minūtes. Svarīgi, lai mandeles nekļūst brūnas. Pēc tam tās pilnībā atdzesē.
  • Mandeles sasmalcina miltos virtuves kombainā kopā ar pūdercukuru.
  • Ūdeni un cukuru ielej traukā un silda uz vidējas uguns, sasildot sīrupu līdz 112°C. Ja mājās nav kulinārijas termometra, var rīkoties šādi: iepiliniet dažas karstā sīrupa piles aukstā ūdenī. Cukura masai jākļūst elastīgai, mīkstai. Sīrupu var ņemt nost no uguns.
  • Apliet mandeļu miltus ar karsto sīrupu un maisīt kombainā. Ja masa ir pārāk bieza, pieliet ūdeni; ja pārāk lipīga – pievienot vēl pūdercukuru. Kad masa atdzisīs, tā kļūs biezāka un cietāka.
  • Maisīt marcipānu ar rokām, pievienojot pūdercukuru pēc vajadzības.

Gatavo masu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī. Pēc vēlēšanās pirms dzesēšanas ledusskapī no iegūtās marcipāna masas var veidot dažādas formiņas, piemēram, zaķīšus sirsniņas vai kubiciņus, ko pēc tam rotāt ar šokolādes glazūru.

 

CEPTS ĀBOLS AR MARCIPĀNU UN VALRIEKSTIEM

20220111095453-10488.jpg

Sastāvdaļas:

  • 3 āboli
  • 12 valriekstu pusītes
  • 30 g marcipāna masas
  • kanēlis
  • 6 ēdamkarotes baltvīna un ābolu sulas maisījuma (var arī tikai sulu)

Pagatavošana:

  • Āboliem izgriež serdes.
  • Valriekstus rupji sakapā sajauc ar marcipāna masu.
  • Iegūto marcipāna-valriekstu masu pilda ābolos.
  • Pildītos ābolus saliek cepamtraukā, katram pārkaisa kanēli, pārlaista ar vīna un sulas maisījumu.
  • Cep cepeškrāsnī 180 grādos 40 minūtes.

 

MARCIPĀNA KŪKA

20220111095504-82330.jpg

Sastāvdaļas

  • 200 g izkausēta sviesta
  • 2 olas
  • 190 g baltā cukura
  • 60 g pūdercukura
  • 50 ml baltā sīrupa
  • 240 g miltu
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1/2 tējkarotes mandeļu ekstrakta
  • 150 ml piena
  • 50 g mandeļu (marcipāna) pastas

Pagatavošana:

  • Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175°C.
  • Tortes formu izklāj ar cepampapīru.
  • Izkausē sviestu.
  • Olas kopā ar cukuru saputo ar lāpstiņu, nevis elektrisko putotāju. Pievieno sīrupu.
  • Atsevišķā bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri.
  • Izkausētajam sviestam pievieno pienu un mandeļu ekstraktu.
  • Olu masā iemaisa mandeļu pastu, piena maisījumu un sviesta maisījumu. Ja parādās kunkuļi, nevajag satraukties, jo tie izšķīdīs cepšanas laikā.
  • Maisījumu ielej tortes formā un cep krāsns apakšējā daļā 15-20 minūtes.
  • Atdzisušu kūku pārkaisa ar pūdercukuru. Var dekorēt ar pūdercukura glazūru vai izkausētu šokolādi.

Lai jums garda marcipāna diena!

 

Receptes no santa.lv, dansukker.lv.