Piparkūkas danco!

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Piparkūkas ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Vienlaikus nereti piparkūku pagatavošanas process ir pat svarīgāks par gala rezultātu, it īpaši bērniem. Lai pirms svētkiem Jūs būtu gatavi kļūt par piparkūku virtuoziem, esam apkopojuši vairākus “Piparkūku zelta likumus”.

Mīkla

Varbūt neticēsiet, bet ir virkne dažādu variāciju kā pagatavot dažādas piparkūku mīklas – kraukšķīgas, mīkstas, plānas un tradicionālas ir tikai daži no variantiem. Te esam atlasījuši, mūsuprāt, interesantākās:

Pagatavošanas process

  1. Atdzesē mīklu tas ir svarīgi. Mīklu ieliec ledusskapī vismaz uz pāris stundām vai uz visu nakti. Tādā veidā sastāvdaļas labāk sasūksies un garšos labāk.
  2. Rullēšana ir svarīga – dari to uz taisnas, gludas virsmas, uz kuras mazliet izkaisīti milti vai miltu un pūdercukura maisījums. Mīklu, ja nav pārāk lipīga, var rullēt starp divām cepamā papīra loksnēm.
  3. Sagatavo formiņas – lai tās neapliptu, iezied nedaudz ar cepamo eļļu
  4. Ievēro distanci – cepto piparkūkas starp tām atstāj vismaz 1 cm atstarpes, lai skaisto formu piparkūkas nesaliptu.
  5. Nepārcenties ar karstumu – optimāla temperatūra cepeškrāsnij ja izmanto balto cukuru ir 200 grādi, bet, ja brūno, - tad 190 grādi. Augstākā temperatūrā ir liela iespēja, ka piparkūkas apdegs.
  6. Atdzesē pirms izrotā – glazūra uz siltām piparkūkām izplūdies. Tāpat uz atdzisušām būs vieglāk veidot zīmējumus un tie sacietēs ātrāk.
  7. Glazūrai ir nozīme – piens kopā ar pūdercukuru ir izcils pamats glazūrai. Lai piešķirtu papildus garšu un izskatu, papildini to ar sev vēlamajām garšām vai pārtikas krāsvielām.

Lai labi garšo un danco: https://ej.uz/patiesi_danco

 

Priecīgus svētkus!